Zwykło się myśleć, że jeżeli korzystna kwa to bez jakichkolwiek zahamowań arabica, ale ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest kosztowny oraz dominujący na świecie? Czemu tak niesłychanie skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?
kawa arabica gdzie kupić
Czym jest arabica?
Kawa arabska czyli Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany również kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma totalnie różne potrzeby i może to znacząco wpływać na smak ostatecznego towary, innymi słowy kawy. Mimo że do rodziny kawowowców zalicza się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
• Arabica
• Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna i krzewy są nadzwyczaj analogiczne, to niemniej jednak się różnią.
Kawa arabica
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest prosta i równa, a gałązki długie oraz cienkie.
Arabica w uprawie oraz wzroście najpoprawniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest z reguły poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina rozkwita nieomal przez cały rok oraz ubóstwia ciepło, wskutek tego z największym powodzeniem uprawia się ją na obszarach górzystych między wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest nadzwyczaj odporny na warunki pogodowe, adoruje ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą kompletnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiego powodu Arabica jest najlepsza?
Gatunek nazywany Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, ponieważ zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna oraz aromatyczna. Jednak co ważne dla jej handlowej wartości, bardzo łatwo ją integrować z aromatami, w następstwie tego w pewnych sytuacjach wzbogacona posmakiem czekoladowym lub ewentualnie korzennym. Zanim kupimy kawę typu arabica warto przeczytać od początku do końca skład towaru, może się bowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest wyłącznie dodatkiem.